Raippaluoto / Replot-Björköby

Historia

Raippaluodon (Replot-Björköby) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Raippaluodon pukua ryhdyttiin tutkimaan 1920-luvulla ja se julkistettiin 1930-luvulla. Oma pukuni on peräisin ruotsalaisesta antiikkihuutokaupasta, joten en tunne sen taustaa. Se on kuitenkin vanha, 1900-luvun alkupuolelta. Puku oli ostettaessa erittäin likainen ja luulin sitä jopa eri puvuksi. Puhdistuksen jälkeen se osoittautui Raippaluodon puvuksi.

Puvun osat

Raippaluodon puvun hamekangas on kapearaitaista villakangasta. Raidat ovat väriltään keltaisia, mustia, punaisia, valkeita ja vihreitä. Esiliinassa toistuu samat värit valkeaa lukuunottamatta, mutta raidoitus on tiheämpää. Esiliina sidotaan vyötärölle punavalkealla pirtanauhalla. Liivi on mustaa puuvillakangasta. Se on reunustettu punaisella nauhalla. Liivi voisi olla myös punainen mustalla reunanauhalla. Liivi on lyhyt, paita näkyy liivin ja hameen välistä. Pukuun kuuluisi punainen, vihreä tai musta tasku, joka on reunustettu keltaisella nauhalla, mutta minun puvustani se puuttuu. Paidassa on pieni kaulus ja halkio edessä. Ne sekä rannekkeet on koristeltu punaisella kirjonnalla. Huivi on silkkiä tai valkopohjainen kukkakuvioinen villahuivi. Pukuni mukana tuli keltapohjainen huivi, jota harvemmin tapaa. Huivi kiinnitetään hopeasoljella. Sukat ovat valkeat tai mustat.

Bragen tietojen mukaan tähän pukuun kuuluu tykkimyssy, joka voi olla punainen, musta, luonnonvalkea tai vihreä. Minun pukuni mukana tuli korvamyssy (öramössa), joka vastaa lähialueiden kansallipukujen päähinettä, mm. Sulva (Solf) ja Sundom. Korvamyssyssä on punaisella pohjalla pieniä mustia kukkakuvioita. Satiininauhasta on pään päällä kuusi silmukkaa, nauha roikkuu rinnalla.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36