Pernaja / Pernå

Historia

Pernajan (Pernå) kansallispuku koottiin 1920-luvulla Yngvar Heikelin tutkimuksien pohjalta. Oma pukuni on vanha, peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Tämä mykistävän upean värinen puku on ehdottomasti yksi suosikeistani.

Puvun osat

Pernajan kansallispuvun hameen pohjaväri on keltainen ja raitaryhmät muodostuvat vaaleanpunaisista, punaisista ja eri sävyisistä ruskeista raidoista. Liivi on ommeltu samasta kankaasta kuin hame. Liivin selkämyksen keskitakasaumalla raidat muodostavat kulman. Takana on runsaat laskoskörtit ja liivi suljetaan edestä nyörillä. Esiliina on mustaa villakangasta, jossa on keltaisia ohuita pystyraitoja. Tasku on mustaa villakangasta ja se on reunustettu keltaisella puuvillanauhalla. Taskussa on silkkilankakirjontaa. Vyötärölle sidotaan näyttävä villainen pirtanauha. Pernajan puvun kanssa käytetään mustaa kukkakoristeista villahuivia tai silkkihuivia liivin päällä. Huivi voidaan kiinnittää hopeaneulalla. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla ruskea, musta, punainen tai luonnonvalkea. Oma tykkimyssyni valmistui kevättalvella 2019.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36