Sakkola-Rautu

Sakkola-Raudun kansallispuvun kirjoitusasu vaihtelee: se on Rautu ja Sakkola, Rautu-Sakkola tai Sakkola-Rautu eri yhteyksistä riippuen. Kyse on kuitenkin samasta puvusta. Yhteenvetoa puvun esikuvista ja historiasta löytyy mm. Rautu.fi-sivustolta. Sakkola-Raudun puvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1948 Kansallismuseon kokoelmiin kuuluvien Raudun ja Sakkolan samankaltaisten pukujen perusteella (Kaukonen 1985, 351). Oma pukuni on tilattu Vuorelmalta 1900-luvun puolivälissä Multian Naiskuoroon kuuluneelle laulajalle.

Sakkola-Raudun kansallispukuun kuuluu villapalttinasta ommeltu hartuushame, joka voi olla mataranpunainen (minun pukuni) tai tummansininen. Punaisessa hameessa on siniset hartuukset, sinisessä punaiset. Hartuusosaa kiertää punavalkea nauha. Hameiden helmukset eroavat toisistaan: punaisessa hameessa on puna-sini-keltainen helmus ja sinisessä hameessa punainen verkahelmus. Esiliinoja on kaksi: valkoinen puuvillainen kesäesiliina sekä kuvissa näkyvä talviesiliina. Siinä on kapeita, punaisia ja sinisiä poikkiraitoja, pitsipoimintaa ja helmassa solmittuja hapsuja. Esiliina kiinnitetään värikkäällä pirtanauhalla. Paidassa on pienehkö, punavoittoinen rekko. Pystykauluksessa on punaista kirjontaa. Sepalus suljetaan geometrisillä kuvioilla koristellulla, hopeisella paljinsoljella.

Aikuisen naisen päähine on runsaalla puna-vaaleansini-keltaisella kirjonnalla koristeltu pellavakankainen sorokka eli harakka. Tytöt käyttävät säppäliä.

 

Koko: 42/44