Lapinjärvi / Lappträsk

Historia

Lapinjärven (Lappträsk) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Tästä puvusta oli 1909 julkaistu ns. vihreä malli, mutta U.T. Sirelius julkaisi vuonna 1922 Suomalaisia kansallispukuja 2 -teoksessaan samasta puvusta punaisen version. Oma punainen pukuni on 1900-luvun jälkipuoliskolta.

Puvun osat

Lapinjärven hameessa on tummansinisellä pohjalla paksuja punaisia raitoja, joiden sisällä on ohuita punaruskeita, vaaleansinisiä, keltaisia, vihreitä ja valkeita raitoja. Liivissa on samat värit kuin hameessa, mutta raidoitus on erilainen. Takana raidat muodostavat kulman keskitakasaumalle. Liivissä on laskoskörtit ja se suljetaan edestä nyörillä. Tasku on tummansinistä villakangasta ja se on reunustettu punaisella kankaalla. Tasku on kiinnitetty pirtanauhoilla hameen vyötärölle. Lapinjärven pukua voi käyttää ilman esiliinaa tai sinisen silkkiesiliinan kanssa. Paidassa on pieni pystykaulus ja se sekä rannekkeet on koristeltu punaisella kirjonnalla. Pukuun kuuluu koristeellinen levyriipus – sama koru kuin mm. Jaalan ja Vehkalahden kansallispuvuissa. Sukat ovat valkeat tai punaiset.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Tykkimyssy voi olla punainen, tummansininen, vaaleansininen, vihreä, musta tai luonnonvalkea. Silkillä on moniväristä ketjupistokirjontaa. Tykkipitsinä nyplätty pitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38, pitkä