Lapua

Historia

Lapuan kansallispuku on koottu 1920-luvulla, mutta kokoaja on tuntematon. Suomen Käsityön Ystävät valmistivat Lapuan pukuja 1920-luvulla. Myöhemmin puvun valmistajana on toiminut Vuorelma. (Kaukonen 1985.) Oma pukuni on vintage-liikkeestä hankittu, joten puvun historia ei ole tiedossani. Se on Vuorelman tuotantoa ja luultavasti peräisin 1900-luvun keskivaiheilta.

Puvun osat

Lapuan kansallispuvun villakangashame on tummansininen pohjaväriltään. Raitaryhmissä on vaaleansinistä, kellertäviä värejä sekä puna-valkeita flammujuovia keskellä.  Liivi on punapohjainen ja siinä on kudekuviollisia tummia ja vaaleita raitoja.  Liivi on tyköistuva, sivusaumat on siirretty takaosaan ja siinä on lyhennetyt etuliepeet sekä laskoskörtit. Liivi suljetaan piilohakasilla. Tasku on mustaa villakangasta ja reunustettu sinisellä kankaalla. Taskussa on geometrisiä kirjontakuvioita. Tähän pukumalliin ei ole kuulunut esiliinaa. Paidaksi suositellaan nykyisin ns. Suomi-paitaa. Minun pukuni mukana on eksoottinen edestä neppareilla kiinnitettävä paita, jonka voisin korvat sopivammalla. Pukuun kuuluu reilunkokoinen, vaalea, kiiltolangasta kudottu ruudullinen huivi, jossa on näyttävät hapsut. Pukuun kuuluu helysolki, jota minulla ei vielä ole.

Aikuisen naisen päähine on tummansinisellä silkissä päällystetty tykkimyssy. Silkki on kirjottu ketjupistoilla silkkilangalla. Tykkipitsiksi paras vaihtoehto olisi raumalainen frimodiglai. Tytöt käyttävät tummansinisiä nauhoja.

Hyvä esitys nykyisestä Lapuan kansallispuvusta löytyy osoitteesta: https://www.lapua.fi/lapuanpuku/index.html

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36, lyhyt