Kruunupyy / Kronoby

Historia

Kruunupyyn (Kronoby) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Pukua koottiin 1920-luvulla Yngvar Heikelin toimesta. Oma pukuni on hankittu kirpputorilta, joten sen historia ei ole tiedossani, mutta puku on peräisin 1900-luvun alkupuolelta.

Puvun osat

Kruunupyyn kansallispuvun hame, minun puvussani liivihameen hameosa, on sinipohjaista, raidallista puolivillakangasta. Raitaryhmissä on vihreää, keltaista, punaista ja sinistä sekä ohuita, valkeita raitoja. Liiviosa on on punaista puolivillaa ja se suljetaan edestä piilohakasilla. Olkaimet ovat pitkät, liivi asettuu poikkeuksellisen alas. Bragen mukaan pukuun kuulu tasku, jossa on kirjottu kuvio, mutta minun puvussani on raidallinen tasku, joka on reunustettu punaisella nauhalla. Esiliina on puolivillainen ja raidoitettu poikkipäin samoilla väreillä kuin hamekankaassa. Puvun paidassa on pyöristetyt kaulukset nyplätyllä pitsillä koristeltuna (minun paitani yhä tekeillä). Puvun kanssa käytetään joko kukkakuvioista, valkopohjaista villahuivia tai silkkihuivia, joka suljetaan hopeasoljella. Sukat ovat valkoiset.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla tummansininen, luonnonvalkea, musta tai punainen. Tykkipitsi nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36