Räisälä

Räisälän kansallispuku saattaa olla Suomen vanhin kansallispuku, sillä Kaukosen mukaan Suomalaisen Tyttökoulun oppilaat valmistivat sitä jo vuonna 1884. Mallina heillä oli Ylioppilasosakunten museon kokoelmiin kuulunut kansanpuku. Pukumallin julkaisulle ei ole tarkkaa vuotta, mutta se esiintyi Kaukosen mukaan Vuorelman Kansallispukukuvastossa jo vuonna 1937. Minun Räisälän pukuni on niin ikään Helmi Vuorelman tuotantoa 1900-luvun loppupuolelta.

Räisälän puvun hame on laskostettua ja prässättyä mustaa villakangasta. Hameenhelmaa kiertää punaista verkaa oleva leveähkö reuna. Liivi on samaa mustaa villakangasta kuin hame. Se on reunustettu punaisella villanyörillä, pääntiellä on ohut säämiskänauha, joka on koristeltu punaisin pistoin. Yksinkertaisen mallinen, suurta rintasolkea korostava liivi suljetaan edestä vaskihakasilla, joiden alle on keltaisilla koristepistoilla kiinnitetty punaiset verkalaput. Esiliinassa on nyytinkipitsejä riveinä ja reunuksena. Paita on yksinkertainen ja koristelematon. Suuri hopeoitu solki asetetaan rinnalle.

Naisen päähine on suurhuntu, jota parhaillaan valmistan. Tytöt käyttävät punaista säppälinauhaa, jossa on tinanastoja koristeena.