Houtskari / Houtskär

Historia

Houtskarin kansallispuku on suomenruotsalaisia kansallispukujamme. Houtskarin pukua ryhdyttiin tallentamaan ja tutkimaan jo 1870-luvulla ja se oli esillä keisari Aleksanteri III:n vierailun aikana vuonna 1885. Suomen Käsityön Ystävät ryhtyi valmistamaan pukua ja Theodor Schvindt julkaisi sen ompeluohjeet Koti ja Yhteiskunta -lehden käsityöliitteissä 1899 sekä Suomalaisia kansallispukuja -kirjassaan, joka ilmestyi vuonna 1902. Myöhemmin, 1920- ja 1930-luvuilla Brage kokosi puvun virallisesti. (http://www.craftmuseum.fi/kansallispukukeskus/brage.htm)

Minun pukuni on emeritusprofessori Bo Lönnqvistin mukaan Koti ja Yhteiskunta -lehden ohjeiden mukaan valmistettu 1800- ja 1900-lukujen vaiheessa. Puvusta puuttuu alkuperäinen esiliina, tasku sekä punaiseen vyöhön kuuluvat hopeaosat. Lönnqvistin mukaan nämä osat valmistettiin usein tinapaperista, joten se voi olla syy niiden häviämiseen.

Puvun osat

Houtskarin hamekangas on nykyisin punaista verkaa, mutta minun puvussani se on pellavapalttinaa. Liivi on nykyisin vihreää verkaa, minun puvussani karkeaa pellavaa. Liivi on reunustettu keltaisella silkkinauhalla. Pukuun kuuluu tasku, joka on vihreää verkaa, reunustettu keltaisella nauhalla ja koristettu kirjomalla, tämä puuttuu puvustani. Esiliina on valkeaa pellavaa ja siinä on nyplättyjä pitsiraitoja. Paidassa on leveä kaulus pitsireunalla. Houtskarin pukuun kuuluu näyttävä röijy, joka on vihreää verkaa, minun puvussani pellavakangasta. Röijyn alareunaan on ommeltu lampaankarvareunus. Puvun kanssa käytetään silkkihuivia tai punapohjaista kukkakuvioista villahuivia. Huivi puetaan liivin tai röijyn päälle.

Aikuisen naisen päähineenä on liinalakki, jonka reunassa on pitsiä. Taakse on kirjottu punainen kuvio. Sukat ovat valkeat tai punaiset.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

k_houskar

Ei vuokrattavissa.