Humppila

Historia

Tyyni Vahter kokosi Humppilan kansallispuvun vuonna 1950 Humppilan kotiseutuyhdistyksen ja Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistyksen tilauksesta. Toini Kaukosen (1985) mukaan puku suunniteltiin samanaikaisesti Tammelan puvun kanssa ja niissä onkin samankaltaisia piirteitä, mm. paita, esiliina sekä tykkimyssy vastaavat Tammelan pukua. Minun pukuni on peräisin 1990-luvulta ja se on varsinaissuomalaisen rouvan tekemä. Hän kertoi tämän olevan jo toinen Humppilan puku, jonka hän on valmistanut.

Puvun osat

Punaisista ja vihreistä raidoista koostuva Humppilan kansallispuvun hamekangas vastaa Tammelan kansallispuvun hametta, jossa vihreä raita on korvattu vain sinisellä. Punaisessa liivissä liivikankaalla päällystetyt napit edessä sekä körttien päällä takana. Punaisessa taskussa on hamekankaan raidoitusta ja kuvioitu nauha. Humppilan paidan pystyssä kauluksessa ja rannekkeissa sekä esiliinassa on reikäompelukoristelua. Puvun kanssa käytetään Sääksmäen levyriipusta, joka kuuluu useampaan hämäläiseen kansallispukuun.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty kellertävällä silkillä ja kuvioitu ketjupistokirjonnalla. Tykissä on tyllipitsi geometrisillä kuvioilla – samoja kuvioita löytyy esimerkiksi Keski-Suomen puvun tyllipitsistä. Tyttöjen päänauhat ovat vihreät.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38