Hauho

Historia

Hauholaiset tilasivat kansallispukunsa Tyyni Vahterilta vuonna 1954 (Kaukonen 1985). Minun Helmi Vuorelman 1900-luvun jälkipuolella valmistamaan pukuuni liittyy hieno tarina:  Tämän puvun ensimmäinen omistaja syntyi vuonna 1919. Hän toimi talvisodassa korttelivahtina ja jatkosodassa apusisarena Hyrynsalmella, Uhtualla ja Hämeenlinnan sotasairaalassa. Sodan jälkeen hän toimi sairaanhoitajana. Hän kantoi pukuaan mm. juhannusjuhlissa vielä pitkälti yli 80-vuotiaana.

Puvun osat

Hauhon punapohjaisessa hameessa on ohuita mustia raitoja ja valkeita flammutäpliä. Nyöritetty liivi on mustansininen ja siinä on runsaat körtit takana. Paidan kaulus on runsas ja siinä on rannekkeiden sekä esiliinan tavoin koristeena reikäommelta. Tasku koostuu tummasta liivikankaasta ja hameen raidoista, nauha on teollisesti valmistettu. Koruna on hopeinen, hämäläinen levyriipus, joka löytyy myös mm. Pälkäneen ja Humppilan puvuista. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on kellertävää silkkiä ja siinä on värikäs kukka-aiheinen kirjailu. Tykkipitsi on Orimattilan pitsiä. Tyttöjen päänauhat ovat punaiset.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyt