Historia
Johanneksen kansallispuvun tilasi Johannekselaiset ry. ja Johannekselainen-sanomalehti. Puvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1951. Johanneksen kansallispuku on tarkastettu vuonna 2017 ja uusi malli ei muistuta tätä vanhaa pukua juuri lainkaan. Vanha puku on tehty äyrämöistyyppiseksi, vaikka Johanneksen alueella käytettiin savakkovaatetusta jo 1700-luvulla. Samaan pukuun on yhdistelty mm. rekkopaita ja liivi. Kaukonen toteaakin (1985, s. 347), että ”Tällaisen pukuhistoriallisen virheen Vahter empien hyväksyi tilaajien toivomuksesta”.
Tämä oma vanhempaa mallia oleva pukuni lienee 1900-luvun jälkipuoliskolta. Se on Vuorelman tuotantoa tai Vuorelman tarvikepaketista ommeltu.
Puvun osat
Johanneksen puvun hame on tummansinistä villakangasta ja siinä on punainen verkahelmus. Liivi on samaa tummansinistä villakangasta kuin hame. Sen avonainen etuosa korostaa paidan rekkoa. Liivissä on pienet hopeanväriset hakaset. Esiliinassa on nyytinkipitsejä ja punaista kirjontaa, helmassa on hapsut. Paidan kaula-aukkoa kiertää oranssinpunainen kirjonta ja rintamuksessa on suurikokoinen, oranssivoittoinen rekko. Rannekkeissa on punaista ja vihreää kirjontaa. Pukuun kuuluu pyöreä solki, jolla suljetaan pääntie rekon ylälaidasta.
Johanneksen vanhan puvun aikuisen naisen päähine on mysteeri, en ole selvittelyistä huolimatta löytänyt siitä tietoa. Tyttöjen päähineenä on metallinastoilla koristeltu punainen säppäli.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 38/40