Purmo

Historia

Purmon kansallispuku on suomenruotsalaisia pukujamme. Purmon puku koottiin 1920-luvulla Yngvar Heikelin tutkimusten pohjalta. Oma pukuni on 1900-luvun alkupuolelta.

Puvun osat

Purmon puvun hame on puolivillaa. Sinisellä pohjalla on raitaryhmiä, joissa taas kapeita punaisia, tummansinisiä, keltaisia ja vaaleanpunaisia raitoja. Liivi, joka on ommeltu hameeseen kiinni, on samaa hamekangasta sinisenä. Se kiinnitetään edestä piilohakasin. Purmon puvun taskuvaihtoehtoja on kaksi, minun puvussani on hameen raitoja vastaavin värein tasaraidoitettu tasku, joka on reunustettu punaisella nauhalla. Tasku sidotaan vyötärölle punavalkealla pirtanauhalla. Esiliinavaihtoehtojakin olisi useampi, minun puvussani on valkea pellavaesiliina, mutta mm. silkkinenkin sopisi. Huivi on silkkiä tai kukkakuvioinen, valkopohjainen villahuivi. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla sininen, viininpunainen, punainen, musta, luonnonvalkea tai harmaa. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36