Tuuteri

Historia

Tuuterin kansallispuku eli äyrämöispuku Inkerinmaalta on yksi Suomen suosituimpia ja kauneimmaksi tituleerattuja pukuja. Suosio johtunee rikkaasta ja värikkäästä kirjonnasta. Ensimmäisen version puvusta kokosi Theodor Schvindt 1898 ja Tyyni Vahter seuraavan version vuonna 1936 (Kaukonen 1985). Vahterin malli päätyi Helmi Vuorelman tuotantoon ja oma pukuni on myös tällainen Vuorelman valmistama puku 1960-luvulta. Tuuterin puvun 1980-luvulla tarkistettua pukumallia kutsutaan nimellä Tuutarin puku.

Puvun osat

Tuuterin hartuushameen hameosa on tummansinistä villakangasta. Helmaa kiertää punaiselta villalangasta palmikoitu koittana. Liiviosa eli hartuukset ovat punaista verkaa ja ne on reunustettu sini-puna-kuvioisella nauhalla. Hartuuksissa on kirjontakoristelu. Paidan rekko ja olkalaput on koristeltu värikkäästi geometrisellä kirjonnalla. Pääntien reunassa kiertää punainen nauha. Esiliina on niin ikään runsaasti koristeltu: helmassa on leveä etupistokirjonta ja esiliinaa reunustavat puna-viher-kelta-siniset hapsut. Esiliinan sidotaan vyötäisille monivärisellä pirtanauhalla. Hopeinen solkikoru asetetaan pääntien vasemmalle puolelle.

Tuuterin kansallispuku on siitä erikoinen, että siihen ei ole nimetty naisen päähinettä.  Tytöt käyttävät punaista säppäliä, joka on koristeltu tinanastoin sekä helmin/korukivin.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Pursiainen, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyt.