Tuuteri

Tuuterin kansallispuku eli äyrämöispuku Inkerinmaalta on yksi Suomen suosituimpia ja kauneimmaksi tituleerattuja pukuja. Suosio johtunee rikkaasta ja värikkäästä kirjonnasta. Ensimmäisen version puvusta kokosi Theodor Schvindt 1898 ja Tyyni Vahter seuraavan version vuonna 1936. Vahterin malli päätyi Helmi Vuorelman tuotantoon ja oma pukuni on myös tällainen Vuorelman valmistama puku 1960-luvulta. Tuuterin puvun 1980-luvulla tarkastettua pukumallia kutsutaan nimellä Tuutarin puku.

Tuuterin hartuushameen hameosa on tummansinistä villakangasta. Helmaa kiertää punaiselta villalangasta palmikoitu koittana. Liiviosa eli hartuukset ovat punaista verkaa ja ne on reunustettu sini-puna-kuvioisella nauhalla. Hartuuksissa on näyttävä kirjontakoristelu. Upean paidan rekko ja olkalaput on koristeltu värikkäästi geometrisellä kirjonnalla. Pääntien reunassa kiertää punainen nauha. Esiliina on niin ikään runsaasti koristeltu: helmassa on leveä etupistokirjonta ja esiliinaa reunustavat puna-viher-kelta-siniset hapsut. Esiliinan koristeellinen nauha sidotaan eteen. Vaskinen solkikoru asetetaan pääntien vasemmalle puolelle.

Tuuterin kansallispuku on siitä erikoinen, että siihen ei ole nimetty naisen päähinettä. Päähinettä on kuitenkin aina käytetty, joten jonkunlainen huntu tai liinalakki tämän kanssa varmasti sopisi. Tytöt käyttävät punaista säppäliä, joka on koristeltu tinanastoin sekä helmin/korukivin.