Merikarvia

Historia

Merikarvian kansallispuvun tilasi Merikarvian kansalaisopisto ja sen kokosivat vuonna 1978 Hilkka Vilppula ja Maija-Liisa Heikinmäki. (Kaukonen 1985.) Tämä on puku, josta on olemassa hyvin vähän aineistoa verkossa tai kirjallisuudessa. Oma pukuni on itse ommeltu 1970-luvun lopulla. Se on entisen omistajansa mukaan odottanut viimeiset 35 vuotta vaatekaapissa uutta käyttäjää.

Puvun osat

Merikarvian puvun pomsihame on pohjaväriltään vihreä ja raidoitettu punaisin, mustin, sinisin ja valkein raidoin, osa valkeista raidoista on flammutäplitetty. Niukka ja tyköistuva liivi on punainen. Se suljetaan kahdella koristeellisella hakasparilla, joiden yläpuolella on piilohakaset, liivin takaosassa on körtit. Tasku on valmistettu liivikankaasta ja reunustettu hamekankaalla. Se sidotaan vyötärölle puna-musta-valkealla pirtanauhalla. Paidassa on pystykaulus, jonka reuna on hapsutettu. Kaukosen mukaan puvun kanssa voi käyttää pellavaesiliinaa.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, joka on punainen tai vihreä. Tykkipitsi on nyplätty raumalainen pitsi. Tyttöjen päähineenä on punaiset nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36