Tervola

Historia

Tervolan kunnan kotitalous- ja kuluttajalautakunta pistivät kansallispukuhankkeen alulle ja kotiteollisuusopettajat Leena Salmi sekä Ritva Starck suunnittelivat puvun vuonna 1977.  Puvun tarkasti Hilkka Vilppula. (Kaukonen 1985.) Minun pukuni on nuorelle naiselle ommeltu kansantanssiasu 1990-luvulta. Se poikkeaa hieman mallipuvusta mm. kauluksen osalta ja tähän ei alunperinkään ole hankittu koruja. Hame- ja liivikangas on kudottu käsin, koko puku on itse ommeltu.

Puvun osat

Tervolan villakankainen hame on pohjaväriltään sininen. Siinä on leveitä kelta-puna-viher-sinisiä raitoja. Liivi on tummansinistä villakangasta. Työistuvassa liivissä ei ole körttejä ja se nyöritetään edestä. Tasku on valmistettu hamekankaan raidasta, reunustettu tummansinisellä puuvillanauhalla ja se on kiinnitetty liivin alareunaan. Paita on koristelematon, jossa on pystykaulus ja halkio edessä. Minun pukuuni kuuluu kaksi paitaa ja kummassakin halkioon on ommeltu 8-muotoinen lenkki nappeineen, jolla paita suljetaan korun sijasta. Esiliina on koristeltu virkatuilla helma- ja välipitseillä. Tervolan pukuun kuuluu kaksi huivia: iso, tumma, puna-valkoisilla raidoilla koristettu villahuivi, joka korvaa takin. Lisäksi on valkoinen puuvillahuivi, jota voi tarpeen mukaan pitää hartioilla tai päänsuojana. Koru on Tornionjokilaakson puvun korua vastaava riskumainen solki, jolla suljetaan paidan pääntie. Huom! Minun korustani puuttuu yksi risku, niitä pitäisi olla neljä.

Tervolan puvun päähineenä käytetään tykkimyssyä. Myssyn koppa on päällystetty tummansinisellä silkillä ja siinä koristekirjontaa. Tytöt käyttävät puna-sinisiä silkkinauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Malvalehto, 1997, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36.