Tervola

Tervolan kunnan kotitalous- ja kuluttajalautakunta pistivät kansallispukuhankkeen alulle ja kotiteollisuusopettajat Leena Salmi sekä Ritva Starck suunnittelivat puvun vuonna 1977.  Puvun tarkasti Hilkka Vilppula. Minun pukuni on nuorelle naiselle ommeltu kansantanssiasu 1990-luvulta. Se poikkeaa hieman mallipuvusta mm. kauluksen osalta ja tähän ei alunperinkään ole hankittu koruja. Hame- ja liivikangas on kudottu käsin, koko puku on korkealaatuista käsityötä.

Tervolan hame on ripsimäistä palttinaa, pohjaväriltään sininen. Siinä on leveitä kelta-puna-viher-sinisiä raitoja. Liivi on tummansinistä ripsimäistä villapalttinaa. Työistuvassa liivissä ei ole körttejä ja se nyöritetään tummansinisellä nyörillä. Tasku on valmistettu hamekankaan raidasta ja se on kiinnitetty pysyvästi liivin alareunaan. Paita on runsas ja koristelematon, jossa on pystykaulus ja halkio edessä. Minun pukuuni kuuluu kaksi paitaa ja kummassakin halkioon on ommeltu 8-muotoinen lenkki nappeineen, jolla paita suljetaan korun sijasta. Esiliina on koristeltu virkatuilla helma- ja välipitseillä. Tervolan pukuun kuuluu kaksi huivia: iso, tumma, puna-valkoisilla raidoilla koristettu villahuivi, joka korvaa takin. Lisäksi on valkoinen puuvillahuivi, jota voi tarpeen mukaan pitää hartioilla tai päänsuojana. Koru, jota minulla ei ole, on Tornionjokilaakson puvun korua vastaava messinkinen kehäsolki.

Tervolan puvun päähineenä käytetään tykkimyssyä, joka minulta vielä puuttuu. Myssyn koppa on päällystetty tummansinisellä silkillä ja siinä koristekirjontaa. Tytöt käyttävät puna-sinisiä silkkinauhoja.