Raja-Karjala sininen

Raja-Karjalan kansallispuvun mallina oli U.T. Sireliuksen Vienan-Karjalasta tuoma kansanpuku, jonka pohjalta Tyyni Vahter kokosi pukumallin vuonna 1935. Puvusta on nykyisin kaksi versiota. Minun pukuni on vanhempaa mallia, joka oli Vuorelman tuotannossa. Se on peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Raja-Karjalan puku on itse asiassa sarafaani. Liivihame on joko mataranpunaista tai tummansinistä villakangasta, kuten minun hameeni. Pääntietä reunustaa punainen nauha ja halkiosa on kolme pyöreää vaskinappia. Hame sidotaan viitelöidyllä pitkällä sulkkuvyöllä vyötärölle. Nauhan päissä on suurehkot kävyn malliset pompulat, jotka on päällystetty metallilangalla. Paita on rätsinä, jonka hihoissa on näyttävät, värikylläiset kirjonnat. Pääntietä reunustaa koristenauha. Vuorelman pukuversioon kuuluu näyttävä ristiriipus.

Päähineenä tässä puvussa on kirjottu sorokka, jota näkee hyvin harvoin. Oma sorokkani on vielä työn alla. Nuoret naiset käyttävät mataranpunaista perväskää, joka on koristettu kullanvärisellä kaluunanauhalla. Perväskä on yksi kovitetun pintelin muoto.

Koko: sopii monenkokoiselle, 36-44, lyhyehkö