Lapväärtti Tiukka / Lappfjärd-Tjöck

Historia

Tiukan kansallispuku on yksi kokoelmani helmiä. Se on ruotsinkieliseltä alueelta ja yksi Lapväärtin useasta pukumallista. Tiukan puvun historia ulottuu 1900-luvun alkuun. Oma hienosti säilynyt pukuni on 1900-luvun alkupuolelta.

Puvun osat

Tiukan kansallispuvun punapohjaisessa hameessa on ohuita keltaisia ja mustia raitoja sekä valkeita pieniä flammutäpliä. Hameen alareunassa on laskos, samoin kuin esiliinan alareunassa. Punainen esiliina vastaa kuvioiltaan hamekangasta ja se sidotaan vyötärölle muhkeilla, kuviollisilla nauhoilla, joiden päissä on kolme suurta tupsua. Musta liivi on lyhyt, valkea paita eli naurismaa näkyy liivin ja hameen välistä. Liivi suljetaan peililasinapeilla, joita on kaksi paria. Liivin takana on niin ikään kaksi nappia. Paita on rikkaasti koristeltu punaisella konekirjonnalla edessä, olkapäillä, selkäpuolella sekä rannekkeissa. Hihojen laskokset on tehty vetopoimuttaen. Lisäksi paidan rannekkeet on koristeltu pitsinauhalla. Huivinä käytetään silkkihuivia tai kukkakuvioista mustapohjaista villahuivia. Sukat ovat mustat (kuvassa virheellisesti valkeat).

Aikuisen naisen päähineenä on korvamyssy. Se on ommeltu punaisesta silkistä ja pään päällä on satiininauhasta tehtyjä silmukoita, joita nimitetään ruusuiksi ja jotka tärkätään pystyyn. Ruusujen alareunaan on ommeltu pieniä mustia helmiä. Leuan alta kulkee löyhästi satiininauha, joka voidaan tarvittaessa sitoa tiukemmalle.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36