Historia
Suur-Savon kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1956 Suur-Savon nuorisoseurojen liiton tilauksesta (Kaukonen 1985). Tästä puvusta löytyy todella vähän aineistoa kirjallisuudesta tai verkosta. Suur-Savon puku on tarkistettu 1980-luvulla, jolloin sen nimi on muutettu Etelä-Savon kansallispuvuksi. Oma Suur-Savon pukuni on vanha, arvioin sen olevan peräisin 1950-60-luvulta. Olen hankkinut sen käytettyjen tavaroiden liikkeestä, joten en tunne valitettavasti sen historiaa.
Puvun osat
Suur-Savon villahameen kanervanpunaisen pohjavärin raidoittaa kapeat musta-siniset raidat sekä valkeat pilkkuraidat. Liivi on tummansinistä villakangasta ja leikkaukseltaan avonainen. Liivin sulkee pieni vaskinen hakaspari. Takana on runsaat körtit. Esiliina ja paita ovat pellavaa. Kumpaakin koristaa reikäommel: esiliinassa reikäommelta on alaosassa ja paidassa rannekkeissa sekä kauluksissa. Paidan rannekkeissa on myös geometristä kirjontaa. Tasku on koottu kolmesta hamekankaan kaistasta suuntaa vaihdellen. Taskua reunustaa tummansininen villakangas ja se sidotaan vyötärölle keltamustalla pirtanauhalla. Pukuun kuuluu pyöreä solki, jolla paidan halkio suljetaan sekä avainkokka.
Aikuisen naisen päähineenä voi olla kullahtavalla silkillä päällystetty tykkimyssy tai vaaleansininen tykkimyssy. Kirjonta on tehty ketjupistoin mustalla silkkilangalla. Tykkipitsi on tyllipitsi, johon on kirjottu kukkakuvioita. Tyllipitsiä reunustaa nyplätty pitsi. Pukuun sopii myös sama tanu, joka on Juvan ja Etelä-Savon kansallispuvuissa. Tytöt käyttävät kovitettua nauhapäähinettä, jossa väreinä ovat keltainen, punainen ja musta.
Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 36, lyhyt