Keski-Suomi (tarkistettu)

Historia

Keski-Suomen kansallispuvun ensimmäinen versio valmistui Elsa Heporaudan ja Keski-Suomen nuorisoseurojen liiton tilaamana Suomen nuorisoseurojen 40-vuotisjuhliin vuonna 1921. Puvun kokosi U.T.Sirelius. Puku tarkistettiin vuonna 1982 Leena Sipilän toimesta. Aiempi pukumalli muuttui niin kaavoituksen, materiaalien ja toteuksen osalta. Pukuun myös lisättiin esiliina ja huivi. Oma pukuni on keskisuomalaisen rouvan ompelema vuosituhansien vaihteessa.

Puvun osat

Hamekangas muodostuu leveistä sinisistä ja ohuemmista punaisista sekä keltaisista raidoista.Hameen vyötärö on vetopoimutettu ja helmaa kiertää punavalkea pellavainen ripsinauha. Liivi on tummansinistä parkkumia. Liivi on malliltaan suorempi kuin tarkistamaton malli ja suljetaan edestä nyörillä, joka pujotetaan silmuparien läpi. Liivin takaosassa on läppäkörtit. Esiliinvaihtoehtoja on kolme: yksinkertainen valkea pellavainen, painokuvioinen puuvillainen ja musta silkkinen. Paidassa on avara pääntie ja kookas pystykaulus hapsureunalla. Kaulus tärkätään pystyyn. Keski-Suomen puvun kanssa käytetään silkkihuivia, jonka voi pukea joko liivin alle tai päälle. Koruna tähän pukuun kuuluu levyriipus, johon on useampi vaihtoehto, esim. kuvassa näkyvä Sääksmäen levyriipus.

Aikuisten naisten päähine on pienehkö tykkimyssy, joka on päällystetty mustalla silkillä. Tykkipitsi on geometrisin kuvioin kirjottu tyllipitsi tai tehdasvalmisteinen tai nyplätty pitsi. Tytöt käyttävät puna-sinisiä nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36-38