Uusikaarlepyy / Nykarleby

Historia

Uudenkaarlepyyn (Nykarleby) kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Tämän puvun kokoaminen alkoi 1920-luvulla ja se nähtiin ensimmäistä kertaa Turun laulujuhlilla vuonna 1926. Oma pukuni on peräisin 1900-luvun jälkipuoliskolta ja sen edellinen omistaja on ollut tunnettu paikallinen kulttuurivaikuttaja.

Puvun osat

Uudenkaarlepyyn kansallispuvun hameen pohjavärinä on ruskea, jota harvoin näkee kansallispuvuissa. Ohuet raidat ovat väriltään mustia, keltaisia, valkeita, vihreitä, oransseja, punaisia sekä vaaleanpunaisia. Liivi on ruskea ja se suljetaan edestä messinkinappipareilla. Liivin takaosan alareuna on pyöristetty niin, että kaaret nousevat körttien paikalle. Näissä kohdissa on messinkinapit koristeena. Tasku on liivikangasta ja reunustettu vaalealla kankaalla. Tasku on koristeltu kukka-aiheisella kirjonnalla. Esiliina on mustaa silkkiä ja sen alareunaan on kirjottu näyttävä kukka-aihe. Paidassa on reikäompeleilla koristellut pystykaulus, napit peittävä kaitale edessä, olkalaput sekä rannekkeet. Oman pukuni mukana tuli musta silkkihuivi, johon on kirjottu mustalla silkkilangalla kasvikuvioita. Silkkihuivin sijasta tämän puvun kanssa voisi käyttää valkeaa, kukkakuvioista villahuivia. Huivi puetaan liivin päälle ja voidaan sulkea hopeisella neulalla. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkkipäällinen voi olla musta, punainen, ruskea, vihreä tai luonnonvalkea. Tykkimyssyni on kirjailtu laaka- ja ketjupistoin värikkäästi kukka-aiheilla. Tykkipitsinä nyplätty raumalainen pitsi.

Pohjanmaalaisten suomenruotsalaisten pukujen kanssa käytetään solkikenkiä. Kullakin alueella on omanlaisensa solki. Tämän puvun mukana tuli isohkolla, koristeellisella soljella olevat kengät.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38