Pyhäjokialue

Historia

Pyhäjokialueen kansallispuku on Toini-Inkeri Kaukosen suunnittelema vuodelta 1965. Sen tilasi Pyhäjokialueen kotiseutuliitto yhdessä paikallisen kansallispukutoimikunnan kanssa (Malvalehto 1997). Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja oma pukuni on niin ikään Vuorelman tuotantoa tai Vuorelman materiaaleista itse valmistettu 1970-luvulla. Pyhäjokialueen puku tarkistettiin 1990-luvulla.

Puvun osat

Pyhäjokialueen villakangashameessa vuorottelevat vihreät ja tiilenpunaisen eri sävyiset raidat. Liivi on punaista parkkumia. Se on malliltaan pitkähkö. Liivi suljetaan napinlävistä pujotettavalla messinkihakasella. Esiliina on tummansinistä puuvillaa ja sen alareunassa on valkea kudekuvioraita. Esiliina sidotaan vyötäisille punasinisellä pirtanauhalla. Paidassa on pystykaulus ja leveähköt hihat. Hartiahuivi on punavalkoruudullista puuvillaa. Pukuun kuuluu pieni hopeasolki sekä avainkokka, joista kuvat tulossa.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty punaisella silkillä. Tyttöjen päähine ovat punaiset silkkinauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Malvalehto, 1997, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

 

Koko: 36.