Pyhäjokialue

Pyhäjokialueen kansallispuku on Toini-Inkeri Kaukosen suunnittelema vuodelta 1965. Sen tilasi Pyhäjokialueen kotiseutuliitto yhdessä paikallisen kansallispukutoimikunnan kanssa. Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja oma pukuni on niin ikään Vuorelman tuotantoa tai Vuorelman materiaaleista itse valmistettu 1970-luvulla. Pyhäjokialueen puku tarkistettiin 1990-luvulla.

Pyhäjokialueen hameessa vuorottelevat vihreät ja tiilenpunaisen eri sävyiset raidat. Liivi on punaista parkkumia. Se on malliltaan pitkähkö. Liivi suljetaan napinlävistä pujotettavalla messinkihakasella. Esiliina on tummansinistä puuvillaa ja sen alareunassa on valkea kudekuvioraita. Esiliina sidotaan punasinisellä pirtanauhalla. Paidassa on pystykaulus ja leveähköt hihat. Hartiahuivi on punavalkoruudullista puuvillaa.

Päähineenä on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty punaisella silkillä. Tämä on minulla vielä työn alla. Tyttöjen päähine ovat punaiset silkkinauhat. Minulta puuttuvat myös pukuun kuuluvat korut: avainkokka sekä pieni solki pääntielle.