Loimaa

Historia

Loimaan kansallispuku julkistettiin vuonna 1987 ja sen kokoamisesta vastasi kansallispukuraati, tilaajana olivat Loimaan kaupunki sekä Loimaan, Mellilän ja Oripään kunnat (Suomalaiset kansallispuvut). Oma pukuni on ommeltu vuonna 1995.

Puvun osat

Loimaan kansallispuvun runsas, yksivärinen hame on punaista verkaa ja kangas on vetopoimutettu vyötärölle. Liivi on punaista villaflorettia. Se suljetaan edestä nyörityksellä ja liivin takana on laskoskörtit, jotka nousevat etuosaa korkeammalle. Leveä esiliina on tummansinistä pellavaa, jonka raidoituksessa on käytetty silkkilankaa. Paidassa on laaja, nelikulmainen kaula-aukko, joka on takaa laskoksilla. Kaulus pysty ja matalahko. Rannekkeissa on tikkipistokoristelua ja nirkkoreunat. Puvun kanssa käytetään silkkihuivia, sukat ovat valkeat. Puvun kanssa käytetään hopeista levyriipusta.

Loimaan puvun päähineenä aikuisilla naisilla on tykkimyssy, johon on kaksi vaihtoehtoa. Minun puvussani tykkimyssyn koppa on päällystetty kirjotulla punaisella silkillä ja koppa on reunustettu nauhalla. Toisena vaihtoehtona on musta tykkimyssy. Päähineeseen kuuluva tykkipitsi on leveä harsopitsi, jossa on kirjailua. Tyttöjen päähine on punainen nauha.

Lähde: Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38 / 40