Viipuri uusi

k_viipuri_lehtileike

Viipurissa on  ns. vanhempi ja uudempi kansallispukumalli. Uudemman puvun tilasi Suomalaisen Kansantanssin Ystävät vuonna 1913. Tämän lisäksi on vielä ns. uusittu Viipurin puku, joka on se tunnetuin Viipurin puvuista. Puvun suunnittelija ei ole tiedossa ja pukumalli ei vastaa tyypillisiä Viipurin alueen kansanpukuja. Puku oli Helmi Vuorelman tuotannossa ja oma uusittu Viipurin pukunikin on Vuorelman tuotantoa. Oman pukuni entinen omistaja oli syntyisin Viipurista ja hän käytti tätä pukua 1970-1980-luvulla tanhuharrastuksessaan Kanta-Hämeen nuorisoseurassa. Vasemmalla olevassa kuvassa hän on puku päällä Teiskon Joulu -lehden kannessa vuonna 1980.

Uusitun Viipurin puvun liivihameen hameosa on leveäraitainen. Tiilenpunaiset, harmaanvihreät, keltaiset, ruskeat ja ohuemmat siniset raidat vuorottelevat niin, että puvun etuosassa on keltapunainen osa ja muualla on käytetty kaikkia värejä. Hameen etumus on samankaltainen kuin flammuhameissa, joissa esiliinan alla on yksinkertaisempaa kuviota. Tähän pukuun ei kuitenkaan kuulu esiliinaa. Hameen laskokset korostavat punaista väriä, muut raidat jäävät laskosten suojaan. Liivihameen liivi on mustaa samettia ja se suljetaan vaskihakasparilla. Tasku on kiinni liivihameessa ja siinä on käytetty hameesta löytyviä värejä geometrisesti mustalla pohjalla.  Paidassa on leveähköt hihat, kaulus on suurehko ja siinä on reikäommelkoristelu.

k_viipuri_natsi_paassaViipurin uusittuun pukuun kuuluu kolme päähinettä. Nuorten naisten päähineenä on kaunis kovitettu pinteli, jossa mustalle silkille on kirjottu kuvioita ja alareunassa kulkee ohut valkea pitsi. Pintelin takana on pitkät mustat silkkinauhat. Aikuisen naisen päähine on eksoottinen natsi. Natsi on mustasta silkistä ommeltu pillerihatun kaltainen päähine, jonka yläreunaan on kiinnitettu pitkät silkkihapsut. Käytössä hapsut pyyhkäistään kasvojen edestä pään päälle. Ompelin itse pukuni natsin syksyllä 2016. Tytöt käyttävät oransseja ja mustia silkkinauhoja. Pukuun kuuluu pieni koru: kullattu solki, joka kiinnitetään paidan kaula-aukon sulkimeksi.