Karkkila

Historia

Karkkilan kansallispuku valmistui vuonna 1951. Sen kokosi Tyyni Vahter Kerava-Seuran aloitteesta. Pukua on valmistanut aikoinaan keravalainen Kotiteollisuusyhtymä-liike sekä Vuorelma. Karkkilan puku kuuluu niihin pukuihin, joista on hyvin niukasti aineistoa verkossa tai kirjallisuudessa. Kaukosen (1985, 318) kuvaama Kotiteollisuusyhtymän puku poikkeaa huomattavasti Vuorelman puvusta, mm. liivin, taskun ja esiliinan osalta. Oma pukuni lienee 1900-luvun loppupuoliskolta ja se on Vuorelman tuotantoa.

Puvun osat

Karkkilan kansallispuvun hame on pohjaväriltään mataranpunainen ja runsaasti raidoitettu vihreillä, kellertävillä, sinisillä ja punaisen eri sävyillä. Liivi on tummansinistä villakangasta. Liivin körttien yläpuolella on nappikoristeet ja liivi suljetaan edestä piilohakasilla. Taskukankaassa tummansiniselle pohjalle on kudottu hamekankaan raitaryhmää muistuttava kuvio ja tasku on reunustettu hamekankaalla. Tasku kiinnitetään vyötärölle valkosinisellä pirtanauhalla. Ohutta puuvillaa olevassa esiliinassa on pystyraitoja ja sydänkuvioita sekä kohokuvioisia pisteitä. Paidassa on kurenauhalla koottava pystykaulus, jossa puolestaan reikäommelkoristelua ja reunapitsi. Karkkilan kansallispuvun koruna on näyttävät turkoosit, keraamiset helmet.

Aikuisen naisen päähine on tummansininen tykkimyssy. Tykkipitsiksi käynee teollinen tai nyplätty pitsi. Tytöt käyttävät sinisiä nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyt