Ylä-Savo

Ylä-Savon kansallispuvun tilasi Ylä-Savon nuorisoseurojen liitto. Tyyni Vahter kokosi puvun vuonna 1948. Ylä-Savon puku on tarkastettu vuonna 1989. Minulla on Vahterin pukumallin kansallispuku, jonka pohjoissavolainen rouva on itse ommellut 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä. Myös hame- ja liivikangas on itse kudottuja.

Ylä-Savon hameen pohjaväri on tummansininen ja siinä on kelta-puna-vihreitä ohuita raitoja. Liivi on niin ikään tummansininen. Se suljetaan edestä kaksirivi napituksella. Minun puvussani napit on päällystetty liivikankaalla, mutta olen nähnyt useammin vaskinappeja tässä puvussa. Liivin takana on laskosvollit, joita koristaa liivikankaalla päällystetyt napit. Paita on pitkä. Siinä on pystykaulus ja neliskulmainen pääntie. Hihat ovat runsaat ja ne on poimutettu olalle, hihansuissa on vetopoimutusta. Esiliina on pellavaa ja alareunassa on kapea reikäommel. Tasku on liivikangasta ja siinä on hamekankaasta tuttu raitakuvio. Taskun nauha on koristeellinen pirtanauha, josta riippuu pronssinen avainkoukku ja avain. Koruna on pieni hopeasolki.

Aikuisten naisten päähine on tykkimyssy. Minun tykkimyssyni koppa on päällystetty vaaleansinisellä silkillä, joka on koristeellisesti kirjottu. Tykkipitsinä on iso tyllipitsi. Tytöt käyttävät tummansinisiä nauhoja.

Koko: 40/42