Ylä-Savo

Historia

Ylä-Savon kansallispuvun tilasi Ylä-Savon nuorisoseurojen liitto. Tyyni Vahter kokosi puvun vuonna 1948. Ylä-Savon puku on tarkastettu vuonna 1989. Tämän 1980-luvun eli vanhemman version on pohjoissavolainen rouva itse ommellut 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä. Myös hame- ja liivikangas on itse kudottuja.

Puvun osat

Ylä-Savon kansallispuvun hameen pohjaväri on tummansininen ja siinä on kelta-puna-vihreitä ohuita raitoja. Liivi on niin ikään tummansinistä villakangasta. Se suljetaan edestä kaksirivinapituksella. Minun puvussani napit on päällystetty liivikankaalla, mutta olen nähnyt useammin vaskinappeja tässä puvussa. Liivin takana on laskosvollit, joita koristaa liivikankaalla päällystetyt napit. Paita on pitkä. Siinä on pystykaulus ja neliskulmainen pääntie. Hihat ovat runsaat ja ne on poimutettu olalle, hihansuissa on vetopoimutusta. Esiliina on pellavaa ja alareunassa on kapea reikäommel. Tasku on liivikangasta ja siinä on hamekankaasta tuttu raitakuvio. Taskun nauha on koristeellinen pirtanauha, josta riippuu pronssinen avainkoukku ja avain. Koruna on pieni hopeasolki.

Aikuisten naisten päähine on tykkimyssy. Myssyn koppa on päällystetty vaaleansinisellä silkillä, joka on koristeellisesti kirjottu. Tykkipitsinä on iso tyllipitsi. Tytöt käyttävät tummansinisiä nauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

 

Koko: 40/42