Luoto / Larsmo

Historia

Luodon eli Larmon kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Puvun historiasta löytyy paljon erilaisia löytöjä, joista Yngvar Heikel kokosi pukukokonaisuuden 1920-luvun lopulla. Oma pukuni lienee peräisin 1900-luvun alkupuolelta tai puolesta välistä.

Puvun osat

Luodon kansallispuvun hameessa on kaksi vaihtoehtoa: puna-valkea-flammuraitainen, mustapohjainen hame tai tasaraitainen hame, jonka raidoissa on punaista, vihreää, valkeaa ja tummansinistä mustalla pohjalla. Oma hameeni on jälkimmäistä tyyppiä. Puvussa on persoonallinen liivi. Se on hyvin niukka ja lyhyt, selässä osat kohtaavat keskellä neliön muotoisessa yhdistävässä palassa. Liivi on punainen ja reunustettu mustalla kankaalla. Paidassa on pieni pystykaulus ja nappilista edessä. Esiliinavaihtoehtoja on peräti neljä: silkkinen, valkea pellava, valkea puuvillabatisti tai puolivillainen musta-puna-valkoraitainen esiliina. Tasku on mustaa kangasta ja reunustettu punaisella nauhalla. Se sidotaan vyötärölle pirtanauhalla. Puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia, mustapohjaista ruusukuvioista villahuivia tai paikkakunnalle tyypillistä, mustaa kirjonnalla koristeltua huivia. Sukat ovat punaiset tai valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Silkki voi olla luonnonvalkea, punainen, viininpunainen tai musta. Tykkipitsi nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36.