Kainuu

Historia

Kainuun kansallispuvun on koonnut Tyyni Vahter vuonna 1947, tilaajina olivat Kajaanin kotiteollisuuskoulu ja Kainuun kotiteollisuusyhdistys. Oma pukuni on itse ommeltu ja peräisin 1900-luvun lopulta tai 2000-luvun alusta.

Puvun osat

Kainuun puvun hameessa ja liivissä käytetään samaa raidallista palttinakangasta, jossa vuorottelevat sinisen, tiilenpunaisen, vaaleanvihreän, keltaisen ja valkoisen väriset eri levyiset raidat. Hame on vetopoimutettu vyötäröltä. Liivissä on leveät olkaimet ja runsaat körtit. Minun liivissäni on kankaalla päällystetyt napit, mutta yleensä tämä liivi suljetaan piilohakasilla. Taskussa on punaiset sivukappaleet ja musta, valkopilkkuinen painokankainen keskiosa. Tasku on reunustettu samaisella pilkkukankaalla. Tasku sidotaan vyötärölle pirtanauhalla. Esiliina on yksinkertainen. Paita on samanlainen kuin Peräpohjolan puvussa: rannekkeet ja kaulus on koristettu punaisella etupistokirjonnalla. Huivina käytetään luonnonvalkoista tai mustaa silkkihuivia.  Huivi voidaan kiinnittää soljella. Kainuun pukuun kuuluu myös pronssinen avainkoukku.

Aikuisten naisten päähineenä on tykkimyssy, jonka kermanvärisen silkki on kirjottu joko pohjan värisellä tai vaaleansinisellä silkkilangalla. Tykkipitsinä on raumalainen frimodiglai. Tyttöjen päähineenä on siniset nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 38/40