Pedersöre

Historia

Pedersören kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisten pukujen ryhmään. Pukua ryhdyttiin kokoamaan Bragessa 1920-luvulla ja kokonaisuus oli viimein valmis 1930-luvulla. Oma Pedersören pukuni liivihame ja paita ovat hyvin vanhoja, 1900-luvun alkupuolelta, mahdollisesti juuri 1930-luvulta.

Puvun osat

Pedersören hamekankaassa vuorottelevat tasalevyiset kirkkaanväriset raidat: keltainen, vaaleanvihreä, punainen, vihreä, valkea, vaaleansininen ja musta. Liivi, joka minun puvussani on ommeltu kiinni hameeseen, on punainen. Se suljetaan vaskisilla napeilla, joita on yhteensä neljä. Esiliina voisi olla vihreää silkkiä tai valkeaa pellavaa. Minun pukuni esiliina on uudempi kuin itse puku. Tähän pukuun kuuluisi punaiset, mustalla reunustetut taskut tai tasku, mutta minun puvustani ne puuttuvat. Paita on lyhyt ja siinä on pieni pystykaulus. Rannekkeissa on hopeanharmaata kirjontakoristelua. Huiviksi sopii joko silkkihuivi tai kukkakuvioinen villahuivi. Huivi kiinnitetään hopeisella neulalla. Sukat ovat valkeat.

Pukuun kuuluu tykkimyssy, jonka silkki voi olla punainen, vihreä, musta, luonnonvalkea, vaaleansininen, tummansininen tai harmaa.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36, lyhyehkö