Sääksmäki

k_saakmaki_pauligHistoria

U.T. Sirelius kokosi Sääksmäen kansallispuvun vuonna 1920. Alkuperäisessä mallissa kangas oli kukallista kalminkkia, mutta myöhemmin pukua on valmistettu myös kankaasta, jonka raidoista puuttuu kukka- ja lehtikuviointi. Oma pukuni on tätä yksinkertaisempaa kangasta, jota on myös aikoinaan nimitetty  Sääksmäen arkipuvuksi ja kukallista versiota Sääksmäen juhlapuvuksi. Sääksmäen kansallispukuni on Vuorelman tuotantoa ja peräisin 1900-luvun puolivälistä. Olen hankkinut sen Ruotsista, enkä tiedä valitettavasti puvun historiaa.

Sääksmäen puvun on tehnyt tunnetuksi Pauligin PR-henkilö Paula-tyttö. Paula-brändi kehitettiin jo vuonna 1926. Paula on pukeutunut juuri Sääksmäen kansallispukuun. Vuonna 2016 Sääksmäen florettikangas löytyy Pauligin juhlavuoden kahvirasiasta, kuva yllä.

Puvun osat

Sääksmäen liivihameen kankaassa vuorottelevat paksut punaiset ja siniset raidat sekä niiden väleissä moniväriset raitaryhmät. Hame ja liiviosa ovat samaa kangasta. Liivi kiinnitetään edestä nyörityksellä. Paita on yksinkertainen ja siinä on poimutettu pystykaulus. Taskun pohjavärinä on tummansininen, keskellä kulkee punainen raita ja tasku on reunustettu punaisella kaitaleella. Se sidotaan pirtanauhalla vyötärölle. Puvun kanssa käytetään hopeista levyriipusta.

Aikuisen naisen päähine on tanu, joka vastaa Hämeen tanua. Tytöt käyttävät verkapäänauhaa.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34/36.