Sääksmäki

k_saakmaki_pauligU.T. Sirelius kokosi Sääksmäen kansallispuvun vuonna 1920. Alkuperäisessä mallissa kangas oli kukallista kalminkkia, mutta myöhemmin pukua on valmistettu myös kankaasta, jonka raidoista puuttuu kukka- ja lehtikuviointi. Oma pukuni on tätä yksinkertaisempaa kangasta, jota on myös aikoinaan nimitetty harhaanjohtavasti Sääksmäen arkipuvuksi, kun taas kukallinen versio on ollut Sääksmäen juhlapuku. Sääksmäen kansallispukuni on Vuorelman tuotantoa ja vanhahko, veikkaan 1900-luvun puoliväliä. Olen hankkinut sen Ruotsista, enkä tiedä valitettavasti puvun historiaa.

Sääksmäen puvun on tehnyt tunnetuksi Pauligin PR-henkilö Paula-tyttö. Paula-brändi kehitettiin jo vuonna 1926. Paula on pukeutunut juuri Sääksmäen kansallispukuun. Vuonna 2016 Sääksmäen florettikangas löytyy Pauligin juhlavuoden kahvirasiasta, kuva yllä.

Sääksmäen liivihameen kankaassa vuorottelevat paksut punaiset ja siniset raidat sekä niiden väleissä moniväriset raitaryhmät. Hame ja liiviosa ovat samaa kangasta. Liivi kiinnitetään edestä punaisella nyörillä. Paita on yksinkertainen ja siinä on poimutettu pystykaulus. Taskun pohjavärinä on tummansininen, keskellä kulkee punainen raita ja tasku on reunustettu punaisella kaitaleella. Se sidotaan pirtanauhalla vyötärölle.

Päähineenä on tanu, joka vastaa Hämeen tanua. Tytöt käyttävät verkapäänauhaa. Pukuun kuuluu levyriipus.