Jaala

Historia

Jaalan kansallispuvun ensimmäinen versio koottiin 1930-luvulla. Kaukosen (1985, 321) mukaan Tyyni Vahter avusti paikallisia pukumallin koostamisessa. Pukua valmisti Vuorelma. 1980-luvun alussa Jaalan kunta tilasi kansallispuvulle tarkistuksen Kansallispukuraadilta. Tarkistuksen myötä puku sai mm. pystyraitaisen esiliinan. Tarkistettua Jaalan kansallispukua myy Taito Kymenlaakso. Olen ommellut tarkistetun Jaalan kansallispukuni itse, se valmistui loppukeväästä 2018.

Puvun osat

Jaalan kansallispuvun parkkumihame on pohjaväriltään punainen ja sitä koristavat ohuet vihreät ja tummanpunaiset raidat. Liivi on niukka ja ommeltu mustasta floderista. Se suljetaan edestä liivikankaalla päällystetyillä napeilla. Takana on pienet laskoskörtit. Liivi on niin lyhyt, että paita näkyy liivin ja hameen välistä. Esiliina pellavaa, jossa on sinisiä ruusukasraitoja pystysuorassa. Esiliina sidotaan vyötärölle punavalkealla, poimitulla pirtanauhalla. Verkatasku on musta ja pienikokoinen, se on koristeltu villalankakirjonnalla. Tasku solmitaan vyötärölle monivärisellä isketyllä villalankanyörillä, jonka päissä on pyöreät tupsut. Tupsut jäävät taakse. Paidassa on neliskulmainen pääntie ja pystykaulus. Reikäommelta on kauluksessa, olkalapuissa ja rannekkeissa. Rannekkeita koristaa lisäksi ronkkauskuviointi. Leveät hihat on koottu rannekkeisiin vetopoimuttamalla. Pukuun ei kuulu omaa huivia, joten olen täydentänyt pukuani silkkihuivilla. Jaalan puvun kanssa käytetään levyriipuskorua, jossa on punaisia kiviä.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on pieni ja laakea, muistuttaa mm. Vehkalahden kansallispuvun koppaa. Koppa on päällystetty tummansinisellä silkillä, johon on kirjottu ketjupistokuvioita. Rusetti on musta. Tykkipitsi on harsoa, johon on kirjottu kukka-aiheisia kuvioita, harsopitsin reunassa on ohut nyplätty pitsi. Kuvassa nyplätty pitsi on korvattu vanhalla teollisella pitsillä. Tykkipitsiin ei tule puuvillaista ”luuta”. Sukat ovat valkeat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Ei vuokrattavissa.