Tornionlaakso

Historia

Tornionlaakson kansallispuku koottiin 1980 Kalevalaisten Naisten aloitteesta, sen kokoajina toimivat Maija-Liisa Heikinmäki ja Hilkka Vilppula (Kaukonen 1985). Oma pukuni on 1900-luvun ja 2000-lukujen taitteesta.

Puvun osat

Tornionlaakson puvun hame on pohjaväriltään savunsininen, jossa on punaisia sekä mustia leveähköjä raitoja. Punaisten raitojen seassa on ohuita mustia raitoja. Liivi on savunsininen, tyköistuva ja nyöritetään alaosastaan ruotsalaisten esikuvien mukaisesti. Aukon yläpuolella on piilohakaset. Esiliinan alaosa on koristeltu reikäompeleella. Sama reikäommel esiintyy paidan rannekkeissa ja pienessä pystykauluksessa. Pukuun kuuluu raidallinen puuvillahuivi, jonka voi korvata silkkihuivilla. Puvun kanssa käytetään riskumaista solkea, jolla suljetaan paidan pääntie sekä pronssista avainkoukkua. Huom! Minun korustani puuttuu yksi risku, niitä pitäisi olla neljä.

Aikuisen naisen päähineenä on tykkimyssy. Silkin värivaihtoehtoja on useita, mutta silkki kirjotaan tummanruskealla ketjupistokirjonnalla. Tykkipitsi on raumalainen frimodiglai. Tyttöjen päähineenä ovat nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Malvalehto, 1997, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36