Pukkila

Historia

Pukkilan kansallispuvun kokosi Tyyni Vahter vuonna 1955 ja sen tilaajana toimi Pukkilan maatalousnaiset (Kaukonen 1985, 319). Minun pukuni on ommellut 1970-luvulla vanhamoisiolainen rouva.

Puvun osat

Pukkilan kansallispuvun hame ja liivi ovat mataranpunaista villakangasta. Liivi on tyköistuva, vyötäröä korostaa poikittainen leikkaus. Liivin messinkinapit on ommeltu kaksirivisesti v-muodostelmaan, liivi suljetaan vyötäröltä napilla. Liivin takaosassa on läppäkörtit ja niiden päällä messinkinapit. Esiliina on ohut ja läpikuultava, kankaaseen on kudottu kahden päällekäisen ovaalin muodostamia kuvioita. Paidassa on leveä kääntökaulus. Turkoosipohjainen tasku on koristeltu alikekirjonnalla. Pukkilan puvun kanssa käytetään näyttävää levyriipuskorua, jossa on punaisia korukiviä.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa on päällystetty mustalla silkillä, jossa on ketjupistokirjontaa. Kaukosen (1985, 320) mukaan Pukkilan pukuun kuuluu kirjailtu tyllitykki, mutta minun pukuuni edellinen omistaja on hankkinut nyplätyn pitsin. Tytöt käyttänevät silkkinauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38