Ruotsinpyhtää / Strömfors

Historia

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme. Strömforsin puku on koottu 1920-luvulla Yngvar Heikelin tutkimusten pohjalta. Sen esikuvat löytyvät 1840-50-luvuilta, tykkimyssyn kirjonta 1700-luvun loppupuolelta olevista ruotsalaisista myssyistä. Oma pukuni on peräisin 1950-luvulta.

Puvun osat

Strömforsin villakangashameessa on punaisella pohjalla paksuja sinisiä raitoja sekä kaksi ohuempaa sinistä raitaa. Paidan kauluksessa, rannekkeissa sekä napituksen peittävässä kaitaleessa on reikäommelkoristelua. Tyköistuva liivi on hamekangasta, raidoitus muodostaa selkäpuolella v-kuvion. Liivi suljetaan edestä piilohakasilla. Takana on laskoskörtit ja niiden yläpuolelle ommellut metallinapit. Valkea esiliina on yksinkertainen, alareunassa on reikäommelkoristeet. Tasku on sinistä puuvillaa tai villakangasta ja se on reunustettu punaisella nauhalla. Taskussa on suuri kirjontakoristelu. Huivi on harmaata puuvillaa ja sen reunoja kiertä punaiset raidat. Huivi puetaan liivin alle ja kiinnitetään hopeaneulalla.

Aikuisen naisen päähineenä on tykkimyssy, jonka silkki voi olla punainen, luonnonvaalea, musta tai sininen, minulla punainen. Tykkimyssyn silkki on koristeltu kirjonnalla. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36, lyhyehkö