Itä-Häme

Historia

Itä-Hämeen eli Hartolan kansallispuku koottiin kirjailija Maila Talvion aloitteesta ja koontityön teki U.T. Sirelius vuonna 1927. Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja minunkin pukuni on joko Vuorelman valmistama tai valmistuspaketista ommeltu. Pukuni lienee peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Puvun osat

Itä-Hämeen puvun hame on pohjaväriltään kanervanpunainen. Ohuet raidat ovat valkeita, vihreitä ja mustia, joista yksi on katkoraita. Tyyni Vahterin (1950) mukaan liivi on mustaa parkkumia, mutta tässä Vuorelman versiossa se on mustaa samettia. Liivi suljetaan edestä liivikankaalla päällystetyillä napeilla ja takana on laskoskörtit. Tasku valmistetaan liivi- ja hamekankaista: taskun keskellä on hameraita. Tasku on reunustettu ruskealla puuvillakankaalla ja se sidotaan vyötärölle hamekankaan väreillä kudotulla pirtanauhalla. Paidassa on reilu kääntökaulus ja sen sekä rannekkeiden koristeena on reikäommelta. Tästä pukumallista puuttuu esiliina. Vahterin (1950, 28) mukaan pukuun kuuluu ”punavihreä, ruskein rimpsuin koristettu, keinosilkkilangoista kudottu kaulasilkki, mutta hauskempi on juhlatilaisuuksissa käyttää vanhaa silkkiä, kellä sellainen on.” Itä-Hämeen pukuun kuuluu isohko, hopeinen paljinsolki, joka sulkee pääntien.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Se on päällystetty punaisella silkillä ja koristeltu ketjupistoin silkkilangalla. Oma tykkimyssyni on vielä kesken. Tykkipitsi on kirjottu tyllipitsi. Tytöt käyttävät kolmivärisiä (musta, vaaleanpunainen, vihreä) nauhoja.

Lähde: Vahter, 1950, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 40/42