Janakkala

Historia

Janakkalan kansallispuvun tilasi Janakkala-Seura ja sen kokosi vuonna 1953 Tyyni Vahter. Puku on ollut Vuorelman tuotannossa ja minunkin pukuni on Vuorelmalta tilattu 1900-luvun loppuvuosikymmeninä.

Puvun osat

Janakkalan hame on punapohjainen ja siinä on ohuita vihreitä, mustia, valkeita ja keltaisia raitoja. Musta körttiliivi on kauniisti muotoiltu rintamuksesta ja se suljetaan koristeellisilla hopeahakasilla. Tasku on liivikangasta ja siinä on pyöreitä, kirjottuja kuvioita. Keskimmäisen pyörylän keskellä on peili. Tasku on reunustettu hamekankaalla ja se sidotaan nauhoilla vyötäisille. Paidassa on reikäommelkoristeita isossa kauluksessa sekä rannekkeissa, reikäommelkoristeita on myös esiliinassa. Kauluksessa ja esiliinassa on reikäompeleiden lisäksi nyplätyt pitsit. Sukat ovat valkeat.

Aikuiset naiset käyttävät Janakkalan kansallispuvun kanssa tykkimyssyä tai tanua. Ompelin pukuun tykkimyssyn, jonka koppa on päällystetty kermanvärisellä silkillä ja koristeltu kirjonnalla. Tyttöjen pääkoristeena ovat punaiset nauhat.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36/38