Tuusula / Tusby

Historia

Tuusulan eli Tusbyn kansallispuku on yksi suomenruotsalaisia kansallispukujamme. Tuusulassa on kaksi muutakin pukua: Vuoden 1915 puku sekä tarkistettu mallipuku vuodelta 1987. Tämä Bragen pukumallia koottiin useammassa osassa 1920-30-luvuilla. Oma pukuni on peräisin 1900-luvun jälkipuoliskolta.

Puvun osat

Tusbyn puvun hamekankaassa vuorottelevat punaiset ja vihreät tasaraidat. Liivi on punainen ja se suljetaan edestä messinkinappipareilla. Liivin keskitakasauman alaosassa on halkio ja sen yläreunan kummallakin puolella on koristeena messinkinapit. Tasku on vihreää kangasta, jossa on leikekirjontakuvioita punaisella pohjalla. Esiliina voi olla silkkiä tai valkoista pellavaa. Paidassa on reikäompelulla koristetut kääntökaulukset, etuhalkion napit peittävä kaitale ja leveähköt hihat. Huivi voi olla silkkiä tai valkea, kukkakuvioinen villahuivi, joka suljetaan hopeaneulalla. Sukat ovat punaiset tai valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla musta, punainen, vihreä tai luonnonvalkea, tykkipitsi nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 34, kapea liivi