Halikko

Historia

Halikon kansallispuvun tilaajina toimivat Halikon kotiseutu- ja museoyhdistys sekä kunnallinen kotiseutulautakunta. Puvun kokosi Elsi Pohjavirta ja voitti pukumallillaan kansallispukuehdotuskilpailun.  Halikon puvun hyväksyi Hilkka Vilppula ja se julkistettiin vuonna 1978. Halikon kansallispuvun ompeluohjeet ovat vapaasti saatavilla osoitteessa: http://www.halikko.fi/home/halikon-kansallispuku.

Puvun osat

Halikon kansallispuvun hame- ja liivikankaat ovat punapohjaista kudepomsia. Hameessa on sinisiä, harmaita, keltaisia ja mustia raitoja, liivi on yksivärinen. Liivi on tyköistuva ja suljetaan edestä kaksirivinapituksella. Esiliina on sinistä villapalttinaa. Tasku on liivikangasta ja reunustettu sinisellä nauhalla. Taskua koristaa kirjottu kuvio ja se solmitaan vyötärölle pirtanauhalla. Paidassa on kääntökaulus ja halkio edessä, kauluksessa ja rannekkeissa on reikäommelta.  Paita suljetaan paljinsoljella. Pukuun ei kuulu omaa huivia, kuvissa pukua on täydennetty silkkihuivilla.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Koppa päällystetään punaisella liivikankaalla, jota koristaa kirjontakuviot. Tykkipitsi on nyplätty. Kuvissa minulla on yleismyssy oikean päähineen puutteessa. Sukat ovat valkoiset.

Lähde: Kaukonen, 1985, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36-38