Lemland

Historia

Lemlandin kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin kansallispukuihimme ja on peräisin Ahvenanmaalta. Se koottiin Yngvar Heikelin johdolla 1920-luvulla. Oma pukuni lienee ensimmäisiä Lemlandin kansallispukuja, sillä se on ommeltu jo vuonna 1929. Sillä on rikas historia ja pukua on käytetty mm.
Tallinnan laulujuhlilla vuonna 1939, Tukholmassa maailmansodan jälkeen,  Oslossa vuonna 1958 sekä Iso-Britanniassa 1960-luvulla.

Puvun osat

Lemlandin kansallispuvun hame on sininpohjaista puolivillakangasta, jonka helmassa on leveä raidoitus punaisella, violetilla, vihreällä ja keltaisella sekä ohuilla valkeilla raidoilla. Liivi on samaa sinistä hamekangasta. Minun puvussani liivi on ommeltu kiinni hameeseen. Liivi suljetaan messinkinappipareilla. Pukuun kuuluu sini-keltainen tasku, mutta oma taskuni on vielä ompelematta. Pukuni mukana oli alkuperäinen, puuvillainen esiliina ja huivi. Esiliina on ruudutettu punaisella ja huivissa on samankaltaisella punaisella raidoitus. Bragen mukaan punaiset raidat tulisi olla keltaiset, joten oma pukuni lienee ajalta, kun lopullista päätöstä ei ole vielä asusteista tehty. Näiden sijasta voi käyttää silkkiesiliinaa ja -huivia tai kukkakuvioista, valkopohjaista villahuivia. Sukat ovat valkeat.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla sininen, vaaleansininen, musta, luonnonvalkea, vihreä tai punainen. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Ei vuokrattavissa.