Koivisto

Koiviston kansallispuvun kokosi Theodor Schwindt 1890-luvulla. Minun pukuni on Vuorelman tuotantoa 1900-luvun loppupuolelta.

Koiviston äyrämöispuvun hurstuthame on ruudullista villakangasta. Helmaosa on poikkiraitainen ja värikäs. Liiviä tässä puvussa ei ole. Paidassa on iso rekko. Punainen kirjailu jatkuu pystykaulukseen. Myös rannekkeissa on kirjontaa ja niissä on nauhat solmimista varten. Esiliinassa on tummansinisiä sekä punaisia kudottuja raitoja, nyytinkiä sekä koristenauhoja. Helma on koristettu solmeilluilla hapsuilla. Koruna on hopeinen solki, jossa on geometrisiä kuvioita. Se asetetaan rekkopaidan sepalukseen kaula-aukon vasemmalle puolelle. Koiviston puvun kanssa näkee usein käytettävän vaaleaa, punaisella kirjonnalla koristettua viittaa, mutta minulla ei sitä vielä ole.

Päähineenä Koiviston puvussa on pieni, poimutettu huntu, jonka ympärille asetetaan punainen, sinisellä silkkinauhalla reunustettu ja akkanauhalla koristeltu verkanauha ns. palmikonnenä. Niskasta roikkuu keltaisella silkkinauhalla reunustettu palmikonnenäpari. Sivun alareunassa on kuvia hunnusta, jonka olen valmistanut syksyllä 2016. Tytöt käyttävät punaista säppäliä, joka on villakankaasta tehty nauha, jonka etuosa on koristeltu toisiinsa ommelluilla hopealaatoilla.

Koko: 38