Snappertuna

Historia

Snappertunan kansallispuku edustaa suomenruotsalaisia kansallispukujamme. Se koottiin Bragen toimesta 1920-luvulla. Oma pukuni on vanha, 1900-luvun alkupuolelta.

Puvun osat

Snappertunan kansallispuvun hamekangas on puolivillaa, harmaalla pohjalla on puna-musta-keltaisia raitaryhmiä. Liivi on samaa kangasta kuin hame, mutta raidat on aseteltu vinoon niin, että ne muodostavat edessä sekä selässä kulmikkaan muodon. Takana on liivikankaalla päällystetyt koristenapit ja liivi suljetaan edestä nyörityksellä. Minun puvussani on koristeellinen, liivikankaan värisistä villalangoista kierretty nyöri tupsuineen. Esiliina on valkeaa puolivillaa ja sen alareunassa on leveähköt musta-puna-keltaiset raidat. Paidassa kuuluisi olla ruusukirjailua, mutta minun pukuuni kuuluva paita on koristelematon. Pukuun kuulu tasku, joka on mustaa villakangasta, reunustettu keltaisella nauhalla ja koristettu kirjontakuvioin. Oma taskuni on tekeillä. Puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai valkeapohjaista ruusukuvioista villahuivia. Valkeat sukat voivat olla puuvillaa tai villaa.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka silkki voi olla kirjottu. Silkin väri on luonnonvalkea, harmaa, punainen, sininen tai musta. Tykkipitsi on nyplätty tai tyllipitsi.

Lähde: Finlandssvenska dräktboken, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.

Koko: 36.