Historia
Hyrynsalmen kansallispuvun kokosi Mariliina Perkko vuonna 1981 Hyrynsalmen kunnan kulttuurilautakunnan tilauksesta. (Malvalehto 1997.) Oma pukuni on itse ommeltu 1900-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa.
Puvun osat
Hyrynsalmen puvussa hame ja liivi ommellaan samasta parkkumikankaasta. Siinä vihreällä pohjalla on keltaisia, punaruskeita ja ohuita valkeita raitoja. Liivissä on leveät olkaimet ja takana on runsaat körtit. Liivi suljetaan ruskealla kankaalla päällystetyillä napeilla. Taskukankaassa on vihreällä pohjalla samanlainen raitaryhmä kuin hamekankaassa. Tasku reunustetaan punaruskealla kankaalla ja sidotaan vyötärölle ruskea-valkealla pirtanauhalla. Essu on yksinkertainen, alaosassa on hammasrivireikäommelta. Paita on niin ikään yksinkertainen malliltaan, siinä on pieni pystykaulus ja halkio edessä. Hyrynsalmen puvun kanssa käytetään vihreää tai ruskeaa silkkihuivia. Paidan halkio suljetaan yksinkertaisesti kuvioidulla hopeasoljella. Puvun kanssa käytetään valkeita sukkia.
Aikuisen naisen päähineenä on kermanvärisellä silkillä päällystetty tykkimyssy, joka on kirjailtu samanvärisellä silkkilangalla. Kirjonnassa käytetään ketju- ja riisiryynipistoja. Tykkipitsi on raumalainen floderi tai tärkätty harsokangas, jossa ei ole koristeita. Tyttöjen päähine on punaiset nauhat.
Lähde: Malvalehto, 1997 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 38/40