Bergö

Bergön kansallispuku kuuluu suomenruotsalaisiin pukuihimme. Ensimmäinen Bergön mallipuku ommeltiin Bragella vuonna 1928. Minun pukuni on peräisin 1900-luvun loppupuolelta.

Bergön villainen hamekangas on pohjaväriltään punainen ja siinä on ohuita mustia, vihreitä, vaaleanpunaisia ja keltaisia raitoja. Esiliina on hamekangasta, mutta raidoitus on tiheämpää ja raidat ohuempia. Esiliinan pirtanauha on punavalkea ja nauhan päissä on näyttävät tupsut. Liivi on mustaa villakangasta ja niin lyhyt, että paita vilkkuu liivin ja hameen välistä. Liivi kiinnitetään edestä lasinapeilla, joita on viisi paria. Nappeja löytyy myös liivin sivusaumojen laskosten yläosasta sekä körttien päältä. Tasku on ommeltu punaisesta verasta ja siinä on musta leveä raita. Tasku on reunustettu keltaisella nauhalla ja se sidotaan vyötärölle pirtanauhalla. Bergön puvun kanssa käytetään joko silkkihuivia tai valkopohjaista, kukkakuvioista villahuivia.

Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy. Myssyn silkki voi olla punainen, luonnonvalkea tai musta. Sukat ovat valkeat tai punaiset.

Yksityiskohtaiset kuvat tulossa.

Koko 36-38.