Koillismaa

Koillismaan kansallispuvun suunnitteli Toini-Inkeri Kaukonen vuonna 1962 Koillismaan pitäjien kansallispukutoimikunnan tilauksesta. Minun pukuni on ammattilaisompelijan valmistama 1980-luvulta.

Sinipohjaisessa hameessa on punaisia, vihreitä ja valkoisia raitoja. Sininen, pitkä villakangasliivi on reunustettu vihreällä toimikkaalla. Liivi suljetaan lehtiä muistuttavilla ihastuttavilla koristesolkipareilla. Paidan pystykauluksessa ja rannekkeissa sekä esiliinassa on kirkasväristä varsipistokoristelua. Tasku koostuu hamekankaasta ja vihreästä toimikkaasta, taskun pirtanauhassa on poimittu lohenpyrstöpolvekekuvio. Avain roikkuu koukussa vyötäröllä ja paidan solkena on lehtiriipuksin koristeltu solki.

Tykkimyssyn koppa on päällystetty tummansinisellä silkillä. Tykkipitsin tulisi olla nyplätty raumanpitsi tai kaksinkertainen tylli. Minulla on kaksi tykkimyssyä, toisessa alkuperäinen pitsi on tehdaspitsiä ja toisessa geometrisesti kirjailtua tyllipitsiä. Tytöt käyttävät joko taskusta tuttua pirtanauhaa tai tummansinisiä silkkinauhoja.

Yksinkertainen röijy on luonnonvalkoista villatoimikasta ja sen koristeena on sama lohenpyrstöpirtanauha. Minun röijyssäni ei ole vuorta, vuori voisi olla pellavaa.