Keski-Suomi

Historia

Keski-Suomen eli Jyväskylän seudun puku valmistui Elsa Heporaudan ja Keski-Suomen nuorisoseurojen liiton tilaamana Suomen nuorisoseurojen 40-vuotisjuhliin vuonna 1921. Puvun kokosi U.T.Sirelius. Oma pukuni on Pihtiputaalta 1900-luvun puolivälistä. Sen hame- ja liivikankaat ovat itsekudottuja, painavia ja paksuja. Keski-Suomen puku on tarkistettu 1980-luvulla.

Puvun osat

Hamekangas muodostuu leveistä sinisistä ja ohuemmista punaisista sekä keltaisista raidoista. Parkkumiliivi on tummansininen ja siinä on siniset nyörit, jotka kulkevat hopeisten maljujen lävitse.  Liivin takana läppäkörtit. Paidassa on kurenauhalla koottava pystykaulus, kauluksen reunassa ja hihansuissa hapsutus. Kauluksessa ja hihansuissa on koristenauhalla aikaansaatu reikäommel. Tarkistetun Keski-Suomen puvun paita on kovin eri näköinen. Tilaajien mielestä valkea esiliina oli niin ruma, ettei alkuperäiseen pukuun haluttu sellaista. Tarkistettuun pukuun on lisätty valkea esiliina, mutta tässä minun vanhemmassa puvussa sitä ei ole. Pukuun kuulu hopeasolki, johon on pakotettu pyöreitä koristeita.

Aikuisten naisten päähine on tykkimyssy. Tykkimyssyn kopan silkki on tummansininen ja siinä on pelkistettyja kasviaiheisia kirjontakuvioita. Tykin pitsi on tyllipitsiä, jossa on geometrisia kuvioita. Olen valmistanut pukuni tykkimyssy itse.  Tytöt käyttävät punaisia ja sinisiä päänauhoja.

Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.