Suomipuku

Suomipuku ei ole kansallispuku vaan ns. uusperinnepuku, joksi sen suunnittelijat pukua haluavat nimittää: ”Uusperinne-sana on annettu tälle puvustolle erottamaan sen kansallispuvuistamme, jotka perustuvat vanhoihin malleihin. Uusperinteessä on omaehtoinen malli. Materiaalit kotimaisia. Kaikki käsityötä, uusiakin menetelmiä on käytetty. Uusperinne antaa mahdollisuuden luovaan toimintaan. Se tuo mielekästä sisältöä nykyaikaan. Nyt ja huomenna tarvitaan kykyä nähdä uusia ratkaisuja. Mika Waltari on sanonut viimeisenä elinvuotenaan: ”Oppikaa ajattelemaan uudella tavalla”.” Suomi puvut -esite, 1980-luku

Historia

Vuonna 1984 Helmi Kotasen suunnittelema Suomipuku on ns. uusperinnepuku. Nykyisin on markkinoilla Suomi Puku, joka on eri puku kuin tämä aiempi versio ja jota sen kuvauksessa nimitetään juhlapuvuksi. Suomipuku on hämmentävä asu siis jo nimensä osalta. Kirjoitusasuja on useita, mm. Suomipuku, Suomi puku, Suomi Puku ja Suomi-puku. Vähintään yhtä hämmentävältä näyttää Suomipuvun historia. Taustamateriaalia on niukasti, digitaalisessa muodossa ei juuri mitään. Onnekseni sain pukuni mukana siihen liittyvää aineistoa:

Helmi Kotanen, 1980-luku
Suomipuku-esite, 1980-luku

Puvun osat

Suomipuvun hame on sinistä villakangasta, joka on raidoitettu monivärisesti. Hameessa on voimakkaat laskokset ja sen etuosaan on päällikeommeltu ja kirjottu maisema. Liivi on sinistä villakangasta ja sen rinnuksen muoto on kaareva. Liivi suljetaan muikun muotoisella soljella. Paidassa on kääntökaulus ”ajalta Porthaanin” ja halkio edessä. Puvun kanssa käytetään hopeariipusta, joka symboloi saarta. Pukuun kuuluu taskun tai käsilaukun korvaava irtopussukka.

Suomipukuun ei kuulu päähinettä.

Suomipuku

Koko: 40/42