Historia
Jämsän kansallispuku koottiin vuonna 1926 U.T. Sireliuksen ja Elsa Heporauden toimesta. Suomen Käsityön Ystävät valmistivat viisi ensimmäistä pukua, jotka esiteltiin Jämsän maatalousnäyttelyssä samana vuonna. Jämsän puvun historiasta löytyy mielenkiintoinen verkkoartikkeli Jämsän kulttuurihistoriaan keskittyvältä Museo24-sivustolta. Minun Jämsän pukuni on paikallisen rouvan ompelema 1970-luvulta (tykkimyssyyn on kirjailtu vuosiluku 1979), hame- ja liivikangas on käsityönä kudottuja.
Puvun osat
Jämsän kansallispuvun puolivillainen parkkumihamekangas muodostuu puna- ja vihreäsävyisistä ohuista raidoista. Punainen liivi on pienikuviollista pohjasidoksista villakangasta. Tämä vanha liivimalli tarkastettua liiviä huomattavasti pidempi. Liivin hakaskiinnitys on piilotettu. Paidan kauluksen tulisi olla pystyssä ja sen reunassa on koristenauha. Hihat ovat suorat ja niiden suita koristaa reikäompeleet. Esiliinaa tässä vanhemmassa pukumallissa ei ole. Tasku on ruskeankeltaista silkkiä, joka on reunustettu mustalla villakankaalla. Tasku kiinnitetään pirtanauhalla, jossa on käytetty hameen värejä. Silkkihuivin pohjaväri on vihreä ja sen koristeena on ikatraitoja.
Aikuisen naisen päähine on tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty kellertävällä silkkibrokadilla ja siihen on kirjottu suurehkoja kasviaiheisia kuvioita. Punaisessa rusetissa on pitkät, liehuvat nauhat. Tykkipitsi on nyplätty. Tyttöjen päähineenä ovat punaiset nauhat.
Lähde: Kaukonen, 1985 & Suomalaiset kansallispuvut & Salo, Eeva, ks. Lähteet ja kirjallisuus -luettelo oikeasta alalaidasta.
Koko: 36